Breadcrumbs
Мени
Улогуј се
ПОЧЕТНА
Kreativna radionica - Jelka
- Details
- Written by Administrator
- Hits: 4400
Učenice OŠ Ivan Goran Kovačić sa nastavnicom Danijelom Santrač Roško završili su projekat u sklopu sekcije Kreativna Radionica. Aktivnost gde su približi polje reciklaže, okoliša i Žvotne sredine kroz umetnost.
Zamisao je da materijale koje smatramo neupotrebljivim otpadom,mogu uz malo mašteâ postati gradivi blokovi umetničkih dela, ukrasnih i korisnih predmeta.
Ideja je da se pokaže da se u ove materijale može udahnuti novi život i time sprečiti ili smanjiti zagađenje životne sredine.
U ovom projektu u sakupljanju rolni od raznih papira učestvovala je sva škola i od njih je počelo stvaranje novogodišnje jelke visine 2 m, koja sada krasi školu i koja je sačuvala žvot jednom drvetu.
Još jedan korisni predmet je stvaranje velike kutije za igračke koju su deca KREATIVNE RADIONICE poklonili DEČIJEM ODELJENJU BOLNICE.
Nastavnica Tehnickog i informatičkog obrazovanja zahvaljuje se svim ucenicima koji su učestvovali u stvaranju ovoih projekata.
Danijela Santrač Roško
Finale Mekoteke
- Details
- Written by Administrator
- Hits: 3166
U petak 11. novembra 2011. godine održano je finalno takmičenje za 4. razrede koje tradicionalno organizuje Mc Donald`s restoran u Subotici. Učesnici finala bile su osnovne škole Ivan Milutinović i Ivan Goran Kovačić iz Subotice. Učenici su se takmičili u oblasti opše kulture, igrama spretnosti i brzine, računanju i kreativnom radu. Pobedu je ove godine odnela osnovna škola Ivan Goran Kovačić čiji su takmičari Filip Marčetić, Helena Radojčin (4/1) i Adrijana Milić, Teodor Ilovac (4/3) pokazali izvanredno znanje iz opšte kulture a nisu im manjkale ni spretnost ni brzina. Za sve pokazano učesnici su dobili lepe nagrade a škola je bogatija za jedan novi video bim. Čestitamo učesnicima a posebnu pohvalu zasluĹľuju verni navijači koji su pokazali šta znaÄŤi pravo sportsko navijanje i podrška drugovima i drugaricama koji se takmiče.
Bravo za sve!
Nagradno putovanje u vazduhoplovni muzej
- Details
- Written by Administrator
- Hits: 3158
Učenici škole " Ivan Goran Kovačić" osvojili su i ove godine nagradno putovanje u Vazduhoplovni muzej u Beogradu. Nakon posete aerodromu "Nikola Tesla" učenici su imali prilike da vide najrazličitije modele aviona , od Sarićevog do " nevidljivog", srušenog u NATO bombardovanju.
Jesenji raspust
- Details
- Written by Administrator
- Hits: 3053
Jesenji raspust koji počinje danas, se završava u sredu 02. novembra, kada se nastava nastavlja po sadašnjem rasporedu. Smena i raspored se menjaju 07. novembra.
A povodom predstojećeg praznika Svih Svetih, neki naši učenici su predložili da se pogledaju neki zanimljiivi materijali, kako ukrasiti bundevu, i malo o istorijatu samog praznika koji se na zapadu naziva Noć Veštica.
Evo nekih zaminljovisti koje je prikupila naša uÄŤenica AnÄ‘ela Äermanović :
{edocs}pdf/tradiobic.pdf,700,400{/edocs}
A evo i par recepata za sladokusce :
Jela od bundeve
Pogačice sa sirom i bundevom - potrebno je: 250 g brašna, 250 g margarina, 150 g punomasnog švapskog sira, 150 g sitno rendane bundeve, 1 kašikica soli, 1 jaje za premazivanje i susam za posipanje. Svi navedeni sastojci se zamese u glatko testo i ostave na hladno da odstoje sat vremena. Veći pleh se podmaže margarinom i na njega se ređaju male pogačice debljine 1 cm premažu se dobro umućenim jajetom i pospu susamom, te se peku oko 20 minuta na 200 C.
Krem supa od bundeve - potrebno je: 2 kašike maslinovog ulja, 70 g luka, 400 g naribane bundeve, 1 l vode, so (ili začin), malo bibera i malo pavlake. Sitno seckan luk propržiti na ulju, dodati rendanu bundevu i so, pa sa malo vode dinstati dok ne omekne. Sve propasirati, dodati preostalu vodu, pustiti da provri te dodati biber i pavlaku. Služiti uz korn fleks ili prepržene kockice hleba.
Umak od bundeve sa karijem - potrebno je: 1 kg bundeve, 1 veći luk, 2 čena belog luka, 2 kašike margarina, 2 kašike pavlake, 1 kašikica karija i sitno seckan peršunov list. Na margarinu izdinstati sitno seckan luk pa mu dodati sitno izrendanu bundevu, posoliti i dinstati sa vrlo malo vode. Kad omekne usitniti je mikserom, pa dodati sitno seckan beli luk i kari, a kad se dobro zagreje i pavlaku. Uz ovaj umak obično ide pohovano belo pileće meso i pekarski kropir, a kao salata slatki kupus i cvekla.
Njoke od bundeve - potrebno je: 900 g bundeve, 300 g krompira, 100 g griza, 200 g brašna i so. Obariti bundevu i krompir, propasirati ih, potom im dodati griz i brašno i sve zamesiti. Na dasku sa brašnom kašikicom vaditi njoke te ih ostaviti da odstoje 1 sat. Kuvati ih u slanoj vodi 5 minuta, a potom ih propržiti na margarinu da porumene. Ovako pripremljene njoke možete poslužiti uz Umak od bundeve sa karijem umesto pekarskog krompira.
Prijatno i uĹľivajte u prazniku!
Â
Kako napraviti ukrasnu bundevu :
Smotra mladih talenata
- Details
- Written by Administrator
- Hits: 3338
PRVA SMOTRA MLADIH TALENATA
Mladi talenti će prikazati kreativne sposobnosti nastale u nastavnom programu ili slobodnim aktivnostima u školama. Izložba se ocenjuje u tri kategorije, a to su osnovne, srednje škole i gosti. Radove će ocenjivati stručna komisija.
Izložba se održala 14.10.2011 u tehničkoj školi "Ivan Sarić".
Naša uÄŤenica JOVANA KATRINKA osvojila je 2. mesto na izloĹľbi. ČESTITAMO JOJ !Â